Att flytta eller resa utomlands en längre tid är en stor omställning och kan kännas som ett jättesteg att ta. Varje familj är sin egen, vill och behöver olika, och att hitta en plats som känns rätt för just en själv är såklart viktigt och kräver sin eftertanke. Det är som en resa i sig. Ser man det från den ljusa sidan så är det en möjlighet att bygga upp något helt nytt, från grunden, precis så som man vill ha det. Ingen annan kan tala om vad som i slutänden blir bäst för någon annan, men här är några generella små tips på vägen:
1.
Ta chansen att fundera över hur just ni skulle vilja leva! Vad är viktigt för er? Vad får er att må riktigt bra? Trivs ni bäst tillsammans med andra eller när ni är för er själva? Är det viktigt att ha likasinnade omkring, kompisar för barn och vuxna, gemenskap med andra i samma situation? Är ni en aktiv familj som vill ha fart och fläkt och behöver tillgång till organiserade aktiviteter, eller sysselsätter ni er lätt på egen hand och trivs med en lugn tillvaro? Hur vill ni skola? Vill ni ha full frihet utan regler och tillsyn från myndigheter eller känns det tryggt och bra med riktlinjer och uppföljning från kommun eller skola? Gillar ni varmare eller kallare klimat? Trivs ni i stadsmiljö eller mitt i naturen? Är närhet till Sverige viktigt eller funkar det att bo längre bort? Är det viktigt att kunna klara sig på svenska eller engelska eller är ni redo att lära ett nytt språk? Vilka ekonomiska förutsättningar har ni, är det avgörande att kunna leva på väldigt lite pengar eller har ni så att ni klarar ett land med lite högre levnadskostnader?
2.
Sök nya kontakter, nätverka och lär känna hemskolare på olika platser som verkar intressanta för er, ställ alla frågor, åk och hälsa på och skaffa en egen bild av hur det skulle kunna vara att bo där. Nästan alla svenska hemskolare har varit i samma situation och det finns så många som mer än gärna hjälper till och välkomnar nya familjer. Att få en egen uppfattning och förstahandsinformation är alltid det överlägset bästa!
FB-grupper för hem/world/unschoolare på specifika platser finns det gott om. Människor från hela världen söker och hittar varandra, svarar på frågor, delar tips, ordnar träffar och aktiviteter, byter bostäder, svarar på frågor och hjälps åt med utlandslivet i största allmänhet.
3.
Ta reda på ännu mer, nörda in på ställen som skulle kunna passa, googla, läs böcker, brochyrer, bloggar, tidningar… allt, allt, allt som kan ge svar kring kulturen, livet och allt det praktiska – hur går det konkret till att göra en flytt till landet i fråga, vilka kostnader kan man räkna med, hur ser skatteregler och sjukvårdsförsäkringar ut, vilka möjligheter till arbete och inkomst finns…
På sidor som t.ex. Numebo kan du söka efter levnadskostnader runtom i världen där det är lätt att jämföra priser för till exempel hyra , mat, transporter, kläder… De har också redan räknat ut flera alternativ av ungefärliga månadskostnader för t.ex. familjer och singelhushåll, om du vill bo centralt eller och jämför hur många procent genomsnittliga kostnader skiljer sig mellan de länder du söker på.
Som alltid när någon annan gör beräkningen får man ta det med en nypa salt. Det är ju högst personligt vad man är van vid och tycker är rimliga pengar att lägga på olika saker, men det kan i alla fall ge en fingervisning. Och så är det vansinnigt roligt att kolla runt och se hur mycket det kan skilja från land till land och till och med stad till stad.
FB-grupper är en guldgruva. Gå med i grupper för expats, utlandssvenskar, digitala nomader, följ trådar, använd sökhistoriken eller ställ egna frågor.
En enkel googling på ”move to….” brukar leda till guide efter guide som ger tips och förklarar de olika stegen för att flytta till landet i fråga och kan ge dig ett hum om vad som krävs.
Har du möjlighet att betala för hjälp med frågor som rör flytt eller längre vistelser finns det också ofta företag som specialiserat sig på just detta och ser till att allt går rätt till utifrån landets regelverk och rutiner.
Mycket kortfattat om de vanligaste platserna som svenskar brukar söka sig till:
Åland ~ kan vara platsen för er som vill ha många andra svenska hemskolande familjer omkring er, ett bra utbud av aktiviteter inom t.ex. sport och kultur, nära hem till Sverige, prata svenska överallt i samhället, hemskola utifrån den åländska läroplanen och ha tillsyn från kommunen, få ett intyg efter avslutad grundskoleutbildning för att kunna söka in på gymnasium både på Åland och i Sverige.
Bornholm ~ kan passa för er som vill ha gemenskap med en blandning av bl. a. svenska, danska och tyska hemskolare och unschoolare, möjlighet till fritt lärande/unschooling, ett lugnt öliv, lite sydligare klimat och närhet till södra Sverige.
Prag ~ är kanske stället för er som gillar stadsliv och närheten till resten av Europa, vill ha ett nätverk av både svenska hemskolare och worldschoolare från hela världen, tycker om att ha många aktiviteter och alternativa skolor/kurser att välja bland, vill kunna hemskola eller unschoola utan inblandning från högre instans, behöver leva relativt billigt.
Spanien ~ har tvetydiga lagar angående hemskolning, men många lever och skolar fritt där ändå, det kan vara något för er som kanske inte planerar att stanna för evigt men längtar efter varmare klimat, vill träffa hemskolare från Sverige och olika delar av världen, vill ha möjlighet att välja alternativa skolor och leva hyfsat billigt.