I Sverige ses det som extremt att vilja hemundervisa, men ser man till världen i stort så är det faktiskt Sverige som är extremt. Med olika regler och krav för hur det får gå till, tillåter en övervägande del av alla länder hemskolning i någon form. I Europa är det i princip bara Sverige och Tyskland som utmärker sig genom att göra det olagligt och omöjligt.
Danmark, Norge och Finland har till exempel alla läroplikt istället för skolplikt. Där finns fortfarande en läroplan att följa och kunskapsmål att uppnå, men inget som säger att det måste ske i skolans lokaler eller regi. Familjer har möjlighet att välja hemskolning och föräldrarna ansvarar då för att barnen lär sig det som förväntas, var och hur lärandet sker är upp till familjerna, men skola eller myndigheter följer upp och ser till att barnen verkligen får den utbildning har rätt till.
Det är fullt möjligt att hemskola i de allra flesta europeiska länder, men det ser som sagt olika ut med vilka krav som ställs på både föräldrar och barn. Reglerna kan dessutom se olika ut för landets egna medborgare och den som kommer utifrån, då det många gånger ställs lägre krav på oss utlänningar. Storbritannien, Tjeckien och Danmark brukar komma på tal i fråga om extra hemskolningsvänliga länder där det är relativt enkelt att skola fritt. Även Turkiet har seglat upp på listan som hemskolningsvänligt för oss med annan härkomst på sistone.
Många svenskar flyttar till Åland, Bornholm och Tjeckien för att hemskola, där finns gemenskap med andra i samma situation och sammanhang för både barn och vuxna. Under det senaste året har många också varit i La Herradura i Spanien där en stor internationell community växt fram, även några svenska familjer bor där permanent.
I övriga världen är USA, Canada, Australien och Nya Zeeland traditionellt sett kända för sin fria inställning till hemundervisning, Mexiko och Indonesien sägs vara väldigt fria och Malaysia och Thailand fungerar också bra, kan jag säga av personliga erfarenheter.
HSLDA är en organisation i USA som även arbetar internationellt för familjers rätt till hemundervisning, de delar utmärkt information om olika länders hemskolningsstatus och vad som krävs för att få hemskola där.
Även Wikipedia har en lång lista över hemskolningsstatusen i olika länder. Det är inte alltid dessa två listor säger samma sak dock, så är man intresserad av ett specifikt land på allvar är det säkrast att göra sin research noggrannare. Att söka kontakt med någon som finns på plats och faktiskt ägnar sig åt hemskolning i realtid är alltid ett bra sätt att få koll på aktuella omständigheter.
Vilket land som passar bäst är förstås olika från familj till familj och var och en får undersöka hur möjligheterna och förutsättningarna i varje land matchar egna önskemål och behov.